20 години ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ - утвърден международен стандарт на лечение без болка и без операция

Продължително незарастващата рана на крака „вдига” бариерата за тежки инфекции

Продължително незарастващата рана на крака „вдига” бариерата за тежки инфекции

Случвало ли ви си е да нараните крака си, докато ходите боси?

Обикновено малко антисептичен мехлем и лейкопласт са отлично решение за ситуацията. Но ако страдате от диабет, нарушения в кръвоснабдяването или увредена имунна система, рискувате раната да се превърне в сериозен проблем. Такива рани, въпреки лечебни усилия, не успяват да зарастнат със седмици.

Според медицинската класификация рана, която повече от 8 седмици не показва признаци за зарастване, се приема за хронична. Трудно зарастващите (хронични) поразяват най-често долната част на краката – пръсти, стъпала, глезени. За тях е характерно, че не преминават през обичайните фази на лечение. Затова е крайно важно да бъдат отнесени към специалист!

Само в САЩ приблизително 2-3 милиона страдат от хронични рани. Медицината постоянно инвестира в разработване на методи за ефективно лечение. ОН КЛИНИК внедри в България надежден метод, с който незарастващите рани на краката се затварят частично или напълно. Използват се специални превръзки, съдържащи омекотяващи и антибактериални съставки.

Нормалната кожа е еластична, с нормално кръвоснабдяване и равнище на киселинност между 4 и 6,5 pH, което при секреция на мастните жлези потиска развитието на микроорганизмите. С възрастта мастната секреция еластичността на кожата намаляват. Стареенето прави кожата по-податлива на наранявания поради изтъняване и повишена сухота. Образуват се специфични „пукнатини”, което не са в състояние да противодействат агресивно на бактериалната инвазия. При отваряне на рана, съпътствана от съществуващо хронично заболяване като диабет, сърдечно-съдов проблем или разширени вени, се нарушава сериозно притокът на кръв към кожата и това директно затруднява зарастването й.

Защо да лекуваме раната? Отворената рана не е в състояние да спре бактериите и микробите. Те безпрепятствено навлизат в дълбоките слоеве и повишават риска от инфекция. Инфекцията, веднъж възникнала, е трудно да се държи под контрол. Тя разрушава тъканите до степен те да некротират. Всичко това протича на фона на интензивна болка, парене, подуване на краката. Възпалението е повече от сериозно – при допуснато усложнение на състоянието може да се стигне до гангрена и необходимост от ампутиране на част от крайник.

Как протича лечението в ОН КЛИНИК? Прилагат се серия от процедури, които водят до частично или напълно заздравяване на раната. Епителизацията започва от най-външните ръбове и достига до центъра. Самото оздравяване преминава през няколко стъпки:

  • Почистване на раната
  • Поддържане на висока влажност в раната
  • Осигуряване на топлоизолация
  • Защита от вторични инфекция


Facebook    Видео канал на Он клиник в YouTube
© 2012 - 2024 "Он клиник - България"
Всички права запазени.